header_bg_larkis.jpgproduty.jpgtechnologia.jpg

Charakterystyka sznurów silikonowych

Sznury silikonowe wytwarzane są z kauczuku silikonowego i ze względu na swoje uniwersalne właściwości znajdują zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Spełniają normy krajowe i międzynarodowe, które dopuszczają je do użytku spożywczego i farmaceutycznego. Materiał, z jakiego są wykonane, pozwala na dowolne kształtowanie estetyki produktu i korzystanie z wielu wariatów kolorystycznych.

 

Sznury silikonowe – właściwości

Właściwości sznurów silikonowych pozwalają na ich wykorzystanie w zakresie temperatur od około -60 do nawet 200 stopni. Na rynku dostępne są również sznury silikonowe o podwyższonej odporności termicznej. Ich średnicę i wymiary przekroju można dostosować do indywidualnych potrzeb. Są wysoce elastyczne i wykazują dużą odporność na promieniowanie UV. Są odporne nie tylko na światło słoneczne, ale również na tlen i ozon. Wykazują właściwości izolatora elektrycznego. Nie poddają się atakom biologicznym i grzybiczym. Sznury silikonowe dopuszczone do użytku spożywczego spełniają szereg norm, dotyczących jakości wyrobu i warunków jego stosowania. Są obojętne fizjologicznie i dodatkowo mogą wykazywać właściwości ognioodporne. Są również hydrofobowe i odporne na starzenie cieplne i atmosferyczne. Posiadają własności dielektryczne oraz antyadhezyjne.  Na ich właściwości nie wpływa jonizacja, wilgoć, naprężenia czy długotrwałe użytkowanie. Są odporne na rozciąganie, ściskanie, ścieranie i rozrywanie. Odporność chemiczną warto skonsultować z producentem, bo jej parametry mogą się różnić w zależności od metod wytwarzania.

 

Sznury silikonowe – zastosowanie

Sznury silikonowe wykorzystywane są wszędzie tam, gdzie wymagane są warunki wysokiej sterylności, trwałości i czystości chemicznej. Znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i medycznym. Używane są również w budownictwie, motoryzacji i lotnictwie. Występują w instalacjach grzewczych i klimatyzacyjnych. Sznury silikonowe stosuje się w przemyśle cukierniczym i piekarniczym jako uszczelki pokryw lub pieców, a także w przetwórstwie mięsnym jako uszczelki komór chłodniczych. Można za ich pomocą uszczelniać przewody, drzwi i okna. Wykorzystywane są również w branży oświetleniowej, winiarskiej i barwiarskiej.

Strona korzysta z plików cookies. Zapoznaj się z naszą Polityką Plików Cookies.