FUNKCJA PŁYT USZCZELNIAJĄCYCH W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM

Płyty uszczelniające, które wykorzystywane są w sektorze gastronomicznym, znacznie różnią się od tych przeznaczonych dla innych branż przemysłu. Takie płyty muszą spełniać parametry dopuszczające je do kontaktu z żywnością i wodą pitną i mieć odpowiednie certyfikaty. Spośród innych płyt gumowych wyróżnia je kolor: są białe, beżowe, lub piaskowe, a przede wszystkim skład, który musi gwarantować obojętność fizjologiczną i czystość chemiczną.

CHARAKTERYSTYKA PŁYT GUMOWYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ

Płyty elastyczne wykorzystywane w przemyśle spożywczym, m.in. w gastronomii i zakładach przetwórstwa, do uszczelniania m.in. maszyn i urządzeń, muszą być produkowane na bazie wysokiej klasy mieszanek gumowych. Gotowa uszczelka musi być odporna na ścieranie i pękanie, a do tego – w 100% obojętna fizjologicznie. Takie właściwości ma guma, która uzyskała odpowiednie certyfikaty.

Wśród takich płyt można wyróżnić m.in. gumowe płyty NR-L. Charakteryzuje je m.in. brak sadzy w składzie, dzięki czemu nie pozostawiają one zabrudzeń. Choć wyróżnia je kolor – wyraźnie inny niż ten, który ma guma czarna, stosowana znacznie powszechniej – to zachowują one wszystkie najważniejsze cechy tego materiału:

  • trudnościeralność,
  • wodoszczelność,
  • elastyczność.

Płyty gumowe dopuszczone do kontaktu z żywnością mogą być wykorzystywane w środowiskach pracy, w których temperatura wynosi od -30°C do +70°C, a ich twardość wynosi średnio 65 ShA. Larkis oferuje płyty uszczelniające w różnych grubościach: od 1 do 50 mm, zaś gumę w rolkach: w grubości do 20 mm.

ZASTOSOWANIE PŁYT GUMOWYCH W ZAKŁADACH PRZETWÓRCZYCH I GASTRONOMII

Jak każdy wyrób gumowy, płyty uszczelniające dla branży gastronomicznej mają liczne zastosowania. Oto niektóre z nich:

  • produkcja uszczelek do urządzeń służących do przygotowywania i przetwarzania żywności,
  • produkcja ochronnych pokrowców na stoły i blaty robocze wykorzystywane w przemyśle spożywczym,
  • wytwarzanie elementów gumowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym,
  • tworzenie podkładów antypoślizgowych,
  • wytwarzanie uszczelek dla niektórych segmentów przemysłu farmaceutycznego.