Wyroby z silikonu są wykorzystywane we wszystkich dziedzinach gospodarki – także w przemyśle gastronomicznym. Co więcej, znajdują się one nie tylko w zakładach produkcyjnych i zapleczach restauracji. Wyroby silikonowe goszczą w praktycznie każdej domowej kuchni: szpatułki, nowoczesne elastyczne stolnice i formy do pieczenia, uchwyty „łapki” do przenoszenia gorących garnków, okładki rękojeści noży, uszczelki pokrywek plastikowych opakowań wielokrotnego użytku – te drobne akcesoria też są (a przynajmniej powinny być) wykonane z bezpiecznego dla zdrowia silikonu, dopuszczonego do kontaktu z żywnością.

Jaki silikon może być  dopuszczony do kontaktu z żywnością?

Silikon wyróżnia się wysoką odpornością termiczną – nie traci właściwości fizycznych i estetycznych nawet w temperaturach powyżej 200 °C oraz w ujemnych. Może być barwiony, jest odporny na środki myjące i parę wodną, zakres jego twardości zawiera się w przedziale  30-75 st.Sh.A. Także dzięki temu znajduje zastosowanie w przemyśle gastronomicznym. Ponadto musi spełniać wymagania norm jakościowych i materiałowych dotyczących kontaktu z żywnością i wodą pitną, m.in.:

  • FDA,
  • BfR

Uzyskanie atestów i spełnienie wymagań prawnych, np. rozporządzenia 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej pozwala producentom wyrobów silikonowych dostarczać produkty przeznaczone do wykorzystania w przemyśle AGD i gastronomii.

Wyroby silikonowe dla branży gastronomicznej: jakie to?

Chyba najwięcej osób kojarzy wyroby silikonowe jako uszczelnienia – nie będzie więc niespodzianką to, że również w branży gastronomicznej są one niezbędnymi elementami konstrukcyjnymi wielu urządzeń. Z silikonu wykonuje się m.in.:

  • uszczelki płaskie,
  • uszczelki pneumatyczne,
  • uszczelki wulkanizowane,
  • elementy wytłaczane: węże, profile, sznury,
  • detale formowane.

Uszczelnienia drzwi pieców, wędzarni, suszarni, pokryw kotłów, mieszalników, węże do odprowadzania gazów i transportu składników płynnych – te i wiele innych czystych chemicznie wyrobów z silikonu znajdziemy w zakładach produkujących żywność, piekarniach, cukierniach, lokalach gastronomicznych.

LARKIS © 2022