- Szczegóły
ELASTOMERY - DO JAKICH CELÓW WYKORZYSTUJE SIĘ ICH WŁAŚCIWOŚCI?
Elastomery to polimery prawie liniowe, o małej gęstości sieciowania. Ze względu na wiązania sieciowe materiał powraca do swojego pierwotnego kształtu bezpośrednio po usunięciu obciążenia. Nie dochodzi przy tym do przerwania ich ciągłości strukturalnej. Wyróżniamy elastomery syntetyczne, do których zaliczamy wszelkiego rodzaju gumy, a także naturalne, których najlepszym przykładem jest kauczuk naturalny. W produkcji elastomerów do różnych zastosowań specjalizuje się firma LARKIS.
STRUKTURA I PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI ELASTOMERÓW
Elastomery zbudowane są z łańcuchów polimerowych, które wykazują wyjątkową zdolność chwilowej zmiany kształtu czy rozmiaru pod wpływem ściskania lub rozciągania, a następnie wracają do standardowej firmy. Zdolność ta wynika zarówno z ich budowy chemicznej, jak i możliwości wykonywania tzw. ruchów segmentalnych oraz specyficznych oddziaływań międzycząsteczkowych. Elastomery zyskują swoją elastyczność za sprawą odpowiednich procesów technologicznych, w tym na drodze wulkanizacji. Niektóre rodzaje gum oparte na kauczukach silikonowych mogą rozciągać się nawet o 1000%, a następnie wracają do swoich pierwotnych rozmiarów bez żadnych uszkodzeń mechanicznych.
DO CZEGO WYKORZYSTYWANE SĄ WŁAŚCIWOŚCI ELASTOMERÓW?
Wyjątkowe i dość unikalne właściwości elastomerów znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach naszego życia. Przede wszystkim stosowane są przy produkcji różnorodnych maszyn. Cechują się lekkością, a jednocześnie doskonałą odpornością na czynniki zewnętrzne, takie jak bardzo wysokie i niskie temperatury czy uszkodzenia mechaniczne (np. ścieranie). Doskonale nadają się więc do produkcji rozmaitych uszczelek czy podkładek, przeznaczonych do zastosowania w maszynach i urządzeniach.
Z kolei silikony ze względu na niepalność, dobre właściwości izolujące i łączące powszechnie stosowane są w budownictwie.
Wśród różnorodnych wyrobów elastomerowych wyróżniamy też gumy wykazujące odporność na kwasy i oleje. Te grupy produktów są dedykowane przede wszystkim branży spożywczej, farmaceutycznej i medycznej. Co ciekawe, znajdują zastosowanie również przy produkcji elastycznych włókien czy wysokiej jakości obuwia sportowego.