RODZAJE WĘŻY DO CYSTERN I ICH CHARAKTERYSTYKA

Cysterny, czyli specjalne zbiorniki przeznaczone do przechowywania, transportu oraz dozowania różnego rodzaju substancji – płynnych, sprężonych gazów, materiałów sypkich – muszą być wyposażone w węże służące do bezpiecznego załadunku i rozładunku tych substancji. W zależności od transportowanego w cysternie materiału, taki wąż musi spełniać konkretne wymogi. Dziś przedstawiamy charakterystykę podstawowych węży do cystern.

Węże do paliwa, oleju, ropy naftowej

Cysterny najbardziej kojarzą się chyba z paliwami. Tradycyjne cysterny do benzyny, oleju napędowego, ropy naftowej napełnia się przy pomocy ramion nalewczych – proces jest w dużej mierze zautomatyzowany, dzięki czemu napełnianie cystery paliwem na terminalu przeładunkowym przebiega dość szybko. Elementy ramion nalewczych, dzięki którym paliwo może być precyzyjnie nalane do zbiornika, to gumowe węże przeznaczone wyłącznie do zastosowania w cysternach. Takie węże są przystosowanie do stałego kontaktu paliwem.

Trwale elastyczne węże do paliwa spotykamy także na stacjach benzynowych – także i one wyróżniają się takimi parametrami technicznymi, dzięki którym ich właściwości pozostają niezmienione przy bardzo częstym kontakcie z benzyną czy ropą. Co ciekawe, węże do LPG to zupełnie inne produkty niż te przystosowane do LNG – te drugie są metalowe, nie gumowe lub wykonane z kompozytu i wyposażone w specjalne końcówki.


Węże silikonowe wykorzystywane w przemyśle spożywczym

Węże dla przemysłu spożywczego zawsze są projektowane tak, by ich elementy konstrukcyjne i tworzywa, z których się składają, nie były szkodliwe dla zdrowia. Ponadto nie mogą psuć smaku produktów i wpływać negatywnie na ich jakość. Węże stosowane w zakładach przetwórstwa spożywczego muszą być wykonane z czystej chemicznie gumy, silikonu lub innych tworzyw sztucznych spełniających rygorystyczne wymogi unijne.
Węże do przetłaczania żywności wykorzystuje się przede wszystkim do takich produktów jak woda, mleko, jogurty i inne produkty mleczne, soki i napoje, alkohole (o stężeniu do 96%) a także inne artykuły o odczynie niższym niż 4,5 pH. Węże do cystern stosowane w przemyśle spożywczym zachowują swoje właściwości – w tym także optymalną elastyczność – w temp. 30-70°C. Są wzmacniane materiałem tekstylnym, a ciśnienie przy ich pracy może wynieść maksymalnie ok. 2,5MPa.